kvartetti

PANLEINO-kvartetti syntyi 2012 Aurinkolaulu -levyn myötä. Vesa Hyyryläinen ja Heljä Pylvänäinen olivat jo esittäneet Leinon sävellettyä runoutta vuodesta 2007 alkaen. Vuonna 2014 ilmestyi yhtyeen toinen äänite Kulkijapoika. Yhtyeen nimi viittaa Leinon runouden kautta syntyvään yhteyteen. Pan oli myös kreikkalaisen mytologian mukaan mm. metsän jumala ja soitti panhuilua. Pan viittaa yhtyeen jäsenten rakkauteen luontoa kohtaan, mutta myös lintuun, kalasääskeen, jonka latinankielinen nimi on Pandion haliaetus. Panleino on herättänyt nostalgisella, luonnollisella ja suomalaisiin juuriin pohjautuvalla musiikillaan kiinnostusta. Yhtye on perustamisestaan lähtien toiminut aktiivisesti ympäri maata. Mm. kesällä 2014 oli konsertti Helsingissä Temppeliaukion kirkossa. Panleinolle myönnettiin Paltamon kunnan Kulttuuripalkinto 2013 sekä Kainuun kulttuuripalkinto 2014. Yhtyeen toimintaa ovat tukeneet mm. Kainuun Kulttuurirahasto, Taiteen Edistämiskeskus (Etelä-Savo) ja Musiikin Edistämissäätiö MES. Yhtye on kehittänyt genre-rajoja pelkäämättömän kamarimusiikillisen tyylin, jossa Vesa Hyyryläisen vahva ja herkkä runon tulkinta kohtaa taiteellisesti pitkälle viedyt runon sanomaa ilmentävät sovitukset. Kvartetin soittimet piano, viulu ja huilu mahdollistavat hienoviritteisen ja luonnonläheisen runon musiikillisen kuvaamisen. Kvartetin herkkyyteen pyrkivästä tulkinnasta ja yleisön vahvasta kuuntelukokemuksesta syntyy keskittynyt ja väkevä tunnelma, joka yleisöltä saadun palautteen mukaan pitää otteessaan vielä pitkään konsertin jälkeenkin.

Vesa Hyyryläinen (FM, KM, opettaja) on kotoisin Haminasta. Hän on opiskellut laulua Kotkan musiikkiopistossa sekä laulanut useissa eri kuoroissa. Hän on esiintynyt yksin sekä kuorojen solistina, esittänyt varsinkin Leinon runoihin sävellettyä musiikkia. Hän on kirjallisuuden, erityisesti Leinon harrastaja, ja toimii myös Kainuun Eino Leino -seurassa. Hän on toiminut luokanopettajana Haminan ja Helsingin seuduilla. Vuosina 2000-2012 hän on opettanut biologiaa sekä biologian ja maantieteen didaktiikkaa Tampereen, Helsingin ja Oulun yliopistoissa. Vuodesta 2012 lähtien hän on toiminut luonto- ja kulttuuripalveluyrityksensä PaltamoPandionin toimitusjohtajana.

Heljä Pylvänäinen (KM, musiikinopettaja) on syntynyt Eino Leinon kotiseudulla Paltamossa. Hän on opiskellut pianonsoitonopettajaksi Kuopion konservatoriossa sekä musiikkikasvatusta Oulun yliopistossa. Hän on esiintynyt enimmäkseen liedpianistina, sekä eri kuorojen ja instrumentalistien säestäjänä. Hän on työskennellyt vuodesta 1986 lähtien opettajana Kajaanin opettajankoulutusyksikössä sekä 2014 lähtien Oulun yliopiston musiikkikasvatuksen koulutuksessa. Hän toimii myös Kainuun Eino Leino -seurassa.

Anna-Leena Tervo on kuopiolainen huilisti joka on valmistunut musiikkipedagogiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulusta ja lastentarhanopettajaksi Itä-Suomen yliopistosta. Hän on toiminut opetustehtävissä Jyväskylässä ja Savonlinnan seudulla. Hän on soittanut useissa suomalaisissa puhallinorkestereissa sekä esiintynyt myös orkestereiden solistina. Hän on toiminut Jyväskylän yliopiston sinfoniaorkesterin kapellimestarina kahden vuoden ajan, ja johtanut myös Savonlinnassa toimivaa puhallinorkesteri Saimaata. Hän soittaa huilua myös suomalaisissa luontoelokuvissa.

Sakari Tervo on opiskellut musiikkipedagogiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulussa sekä suorittanut viulunsoiton A-tutkinnon 2013 Kuopiossa. Paltamolaislähtöinen viulisti on soittanut 2010-2012 Mikkelin kaupunginorkesterissa ja opettanut 2007-2012 Savonlinnan musiikkiopistossa viulun- ja alttoviulunsoittoa. Hän on soittanut useiden orkestereiden solistina Suomessa ja ulkomailla esittäen mm. Sibeliuksen ja Tulindbergin viulukonsertot, sekä esiintynyt sooloresitaalein, kamarimuusikkona ja kapellimestarina. Vuonna 2013 hänen taiteellista työskentelyään rahoitti Taike:n Etelä-Savon taidetoimikunta. Hän toimii 2013 perustetun periodiammattiorkesteri Savonlinna Cameratan konserttimestarina.